Походження: Сорт народної селекції, перші рослини з'явилися в
м. Павлово-на-оці Ніжегородськой області в середині XIX століття, ймовірно
завезені з Туреччини
Сімейство: рутові
Опис: Невеликий компактний кущ від 1 до 1,5 метра заввишки. Крона округла, до 1
м в діаметрі. На гілках колючки до 1-2 см завдовжки. Листя: глянцеві, блискучі,
світло-зелені від овальної до довгастої форми, Живе листя 2-3 роки. Квіти
частіше поодинокі, рідше невеликі суцвіття 2-4 квітки білого кольору по 2-3 см в
діаметрі. Плоди яскраво-жовті, середні, біля 100г. Поверхня плоду може бути
гладкою, блискучою або різною мірою шорсткою і навіть слабобугристий. Товщина шкірки:
4 – 5 міліметрів.
Смак, вміст лимонної кислоти: кількість вітаміну С в м'якоті варіює від
25 до 57 міліграм на 100 грамів речовини, а в шкірці його в 1,5-2 рази більше.
Кислотність коливається від 4 до 7 відсотків, співвідношення її з цукром і
ароматичними речовинами в більшості випадків сприятливе. Плоди ні в чому не
поступаються кращим південним сортам.
Місцеположення: Лимон краще всього росте на вікнах східної
орієнтації, на південних часто обгорає від прямих сонячних променів.
Полив: теплою водою, вище за температуру навколишнього повітря на 5 градусів,
рясний. Наступний полив після висихання ґрунту на глибину близько 5 см.
Ґрунт: краще всього підходить суміш, складена з рівних частин дернової, листової
землі, гнойового перегною з додаванням грубозернистого річкового піску
(1:1:1:0,5). Чим старше рослина, тим відсоток дернової землі в суміші
збільшується, кислотність ґрунту повинна бути від 5,5 до 7,0 рн.
Добриво: в період зростання і розвитку рослин один раз в 2 тижні проводити
підгодівлю комплексними мінеральними добривами.
Зимівля: прохолодна, від + 4 до +12 градусів. Якщо немає можливості прохолодної зимівлі
тоді при кімнатній температурі з ОБОВЯЗКОВИМ зволоженням повітря.
Обрізання: навесні видаляють дрібні гілочки які вже
відплодоносили , а також хворі, поламані і жирові пагони.
Характерна особливість сорту:
Є якнайкращим для
вирощування в кімнаті, легко переносить недостатнє освітлення, плоди високих
смакових якостей.