Четвер, 16.05.2024, 16:52
Приветствую Вас Гість | RSS
Главная | Каталог статей | Регистрация | Вход
Меню сайта
Категории каталога
Мои статьи [2]
Форма входа
Поиск
Друзья сайта
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всього відповідей: 100
Статистика
Новий Сад
Главная » Статьи » Мои статьи

Увага моніліоз!
   Тяжке, практично не виліковне захворювання рослин, наче грім з ясного неба блискавично поширилось на північну півкулю і нищить біофлору з надзвичайною жорстокістю; майже всі кісточкові рослини: абрикоси, черешні, вишні, японська вишня „Сакура”, персики сливи терен.
  Багаторічні спостереження і дослідження вказують на поглиблення захворювання. За 80-ті роки захворювання в легкій формі спостерігалось двічі, вражені сакура (японська вишня) і терен; 90-ті роки дали 4 захворювання середньої і навіть важкої форми.
  З 2000-го року захворювання набрало хронічного змісту, тяжких форм, що ставить під сумнів доцільності культивації більшості кісточкових дерев (кущів): 2001р- форма тяжка, 2002- форма середня (всіх кісточкових за винятком персика і Кизила). 2003 захворювання легке, р.р. 2004-05- дуже тяжке захворювання, 2006р – „міцна” морозна зима, паморозь обледеніння гілок помили, знищили збудника і дали досить пристойний врожай кісточкових (крім сакури). 2004р тяжкий моніліоз розтрощив кісточкові (навіть подекуди персики). 2008р –аналог 2007р. Сакура- що зацвітає першою за лічені години скинула вражений моніліозом цвіт і листя, при цьому в повітря злетіли мільярди спор грибка.
  Осідаючи на абрикосу, спори дали рекордну швидкість проростання грибків. Такий блискавичний розвиток хвороби, при якому абрикоса „облисіла”, за лічені години, можна порівняти з розвитком фітофторозу у 80-х роках.
  В свою чергу абрикоса продукувала з мільярдним помноженням спори, які доконали черешню вишню і навіть сливи і аличу.
  2009р прогнозується далеко не перспективним: аналогічно 2008р наступний рік очікується вологим. При середньорічних нормах для лісостепової України 520-580 мм, за 2008 рік випало близько 2000мм! Це станом на 1 листопада. Зовнішній огляд кісточкових, особливо вишні, абрикос, черешні надто не доброзичливий. Гілки вкриті скрученим засушеним листям з вени 2008р, на знищених моніліозом гілочках вже під час потеплення простежувалось проростання грибків з „димовим” ефектом (висипання спорів). Це ознака повного обвалу перспективи врожаю 2009р.В поєднанні з м’якою зимою наведені факти вимагають серйозного профілактичного догляду: раннього вирізання присохлих гілок, стрясання муміфікованих листків, ліквідації сакури принаймні розташованої поблизу абрикос, персиків, вишні, черешні. Слід провести раннє (до 15 березня) обприскування дерев кісточкових розчинами фунгіцидів (3% бордоська суміш, 8% чемпіон, радоміл, та інші... Аналогічне обприскування провести перед цвітінням до розпускання бруньок.
  Нажаль згадані методи профілактики саду старими (дідівськими) препаратами в умовах кліматичних аномальних явищ, мало ефективні. Біопроцес вступив в фазу всестороннього обвалу імунного стану біосфери.
  Суть процесу полягає в явищі забруднення біосфери продуктами згорання астрономічних об’ємів паливних ресурсів: вугілля, нафти, газу... Згадані продукти утворенні в процесі згорання перенасичені ізотопами водню і вуглецю здатні знищувати хлорофілове зерно, що являється основою кисне творчого процесу. З іншого боку зазначені ізотопи в сполуках всебічно сприяють розвитку грибків, високотоксичних водоростей і мікроорганізмів, особливо А-типових форм, і що далеко не перспективне утворення жирних кислот. Наведені фактори провокують прогрес епідемій, появу нових захворювань у відповідності з степінню насичення ізотопами біосфери. Натомість спостерігається непридатність існуючих профілактичних і лікувальних препаратів і технологій, проти А-типових форм.
  Важливо усвідомити, що факт повномасштабного обвалу імунного стану гідросфери в цілому в 90-х роках привів до руйнації гідрофлори в 90-х роках 20-го століття.
  В цей період відбулось знищення переважної більшості фауни і флори світового океану, аж до припинення функції продукування кисню! Океани, моря і інші водні резервуари перетворились на споживачів кисню, що відновлюється кисневим генератором планети на континентах.
  Наче туман ранковий розтанули твердження вченого світу про не обмежений потенціал океанів в ролі годувальника планети.
  Нажаль дерево, чагарник, будь яка інша рослина без листя не здатна продукувати кисень! Запевняю: без абрикоси, персика, і яблука, і навіть без хліба життєві функції продовжуються. Пропоную усвідомити і уявити відсутність кисню далеко не сприяє поширенню життєвих функцій!?
  За даними Ю Н Е С К О понад 90% флори континентів північної півкулі хворіють невиліковно. Як ніколи загострились і помножились проблеми відтворення флори, рівно як і лікування профілактики зелених жителів планети.
  З метою поновлення і забезпечення садів новими витривалими стійкими проти хвороб в тому числі моніліозу „Новий Сад” що знаходиться під Почаєвом вже другий рік працює над створенням і виготовленням посадкового матеріалу кісточкових порід: персиків, абрикос, вишні, черешні, кизилу, шовковиці і ін., високопродуктивних рослин.

Категория: Мои статьи | Добавил: viktor (24.02.2009) | Автор: Середович Борис Петрович
Просмотров: 3290 | Комментарии: 9 | Рейтинг: 5.0/3 |
Всего комментариев: 2
2 коллега  
0
спасибо за статью(может ещё что есть)

1 Afanasik  
0
Бывают в жизни огорченья smile
Но это не тот случай cool

Ім`я *:
Email *:
Код *:
Безкоштовний конструктор сайтів - uCozCopyright MyCorp © 2024